Для ультразвукового обстеження необхідно безперешкодне проникнення ультразвукових хвиль через тканини організму (саме тому використовується спеціальний гель що б видалити тонкий шар повітря між УЗ датчиком і шкірою). Перешкода для них складають як дуже щільні структури такі як кістка, та й повітря, яке викликає різке розсіювання і поява луни, різко спотворює УЗ зображення і робить його інтерпретацію (розуміння).
Тому органи черевної порожнини, які містять в собі повітря (кишечник, шлунок), недоступні для ультразвукового обстеження можуть самі по собі закривати інші органи. Існують методики обстеження шлунка при щільному наповненні його рідиною, але оскільки практично неможливо повністю видалити з нього повітря і рідина швидко проходить в кишечник дані методики використовуються в обмежених випадках і непридатні до скринінгового застосування.
УЗД печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, селезінки – дана методика дозволяє визначити розміри органів, виявити ознаки патологічних змін і уточнити їх поширення, ступінь залучення в процес сусідніх органів, в тому числі визначити наявність поліпів і каменів в жовчному міхурі, розширення і прохідність жовчовивідних шляхів. При проведенні УЗД оцінюються розміри органів, їх внутрішня структура, розташування, наявність додаткових утворень, запальних змін і вогнищ, виявляються зміни, типові для хронічних захворювань і травматичних ушкоджень.
УЗД черевної порожнини одне з найсучасніших і доступних методів діагностики різних захворювань людського організму в цілому і органів черевної порожнини зокрема.
На УЗД черевної порожнини вдається візуалізувати печінку і жовчний міхур, підшлункову залозу, селезінку. Причому нерідко зміни в цих органах вдається діагностувати на УЗД задовго до появи явних ознак захворювання. УЗД органів черевної порожнини необхідно проводити при болях в животі і підребер’ї, порушення стільця, здуття живота, печія, відрижка і нудоті, нальоті на мові, відсутності апетиту, підвищення температури.
Важливе значення має підготовка до УЗД черевної порожнини, оскільки неправильна підготовка може позначитися на якості одержуваного зображення на УЗД і в кінцевому підсумку на результати УЗД дослідження.
Зазвичай УЗД органів черевної порожнини проводиться натщесерце або після 6-7 годин з моменту останнього прийому їжі.
Слід виключити з раціону сирі овочі та фрукти, бобові, квашену капусту, соки, чорний хліб, незбиране молоко. Не можна курити перед УЗД черевної порожнини, оскільки це може привести до скорочення жовчного міхура, і тим самим спотворити результати дослідження.